Gratis advies

nieuwkunstgebitEen kunstgebit (ook wel volledige prothese genoemd) is een uitneembare oplossing als u al uw tanden en kiezen mist. Zo’n volledige prothese bestaat uit een kunsthars boog met tanden die over het tandvlees wordt geplaatst. Een kunstgebit in de bovenkaak heeft een gehemelteplaat, terwijl een kunstgebit in de onderkaak de vorm van een hoefijzer heeft.

Stappenplan

Het aanmeten en plaatsen van een kunstgebit neemt ongeveer vijf tot zes weken in beslag. Binnen dit tijdsbestek brengt u gemiddeld zeven bezoeken aan onze praktijk. Hieronder leest u waar de verschillende afspraken voor bedoeld zijn:

1e afspraak: kennismakings- en intakegesprek
2e afspraak: voorlopige kaakafdruk
3e afspraak: gedetailleerde kaakafdruk
4e afspraak: beetregistratie en nieuwe tanden uitzoeken
5e afspraak: proefopstelling passen
6e afspraak: definitieve prothese plaatsen
7e afspraak: nacontrole en verhelpen van eventuele drukplaatsen

Kosten

Momenteel wordt een kunstgebit voor 75% vergoed door de basisverzekering. Een tandartsverzekering of aanvullende verzekering is niet nodig. Zelf betaalt u alleen een verplichte eigen bijdrage van 25%. Bij een aanvullende verzekering betaalt u nog minder en soms zelfs helemaal niets (vraag naar uw verzekeringsvoorwaarden). De meeste verzekeraars vergoeden om de vijf jaar een nieuwe prothese.

Wennen

Hoewel de huidige prothesen een stuk comfortabeler zijn dan vroeger, kan het even duren voordat u hieraan gewend bent. Uw kaak, tong en wangspieren hebben tijd nodig om zich aan te passen. Hierdoor kunt u de eerste dagen wat last hebben van drukpunten. Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u uw nieuwe kunstgebit inhoudt en er meteen mee probeert te praten en te eten. In geval van aanhoudende pijn kunnen we uw kunstgebit bijstellen. Als u minimaal tien uur voor de afspraak uw kunstgebit draagt, kunnen we goed zien op welke plaatsen uw prothese gecorrigeerd moet worden. Vijl, schuur of lijm nooit zelf aan uw kunstgebit (dan vervalt de garantie).

Klaar terwijl u wacht

Reparaties aan uw kunstgebit vinden plaats in eigen huis. In onze praktijk in Breda beschikken wij over een eigen tandtechnisch laboratorium. Een spoedreparatie kan meestal direct worden uitgevoerd.

Verzorging

Een goede mondhygiëne en mondzorg zijn bepalend voor de levensduur van uw prothese. Het is belangrijk om uw kunstgebit na elke maaltijd goed schoon te maken met een speciale protheseborstel en zeep, tandpasta of een prothesereinigingsmiddel (bijvoorbeeld Ecosym). Gebruik nooit heet water of agressieve schoonmaakmiddelen. Tandsteen kunt u verwijderen met schoonmaakazijn. Bij veel aanslag kunnen we uw prothese polijsten.