Gratis advies

Klikgebit

klikgebitEen klikgebit op implantaten kan een eenvoudige en comfortabele oplossing zijn voor een loszittend of pijnlijk kunstgebit. Een klikgebit is een ondergebit dat u kunt vastklikken op twee tot vier implantaten (kunstworteltjes) in uw onderkaak. Zo’n klikgebit zit stevig vast, maar kan ook worden uitgenomen voor reiniging.

Wat is een implantaat?

implantaatEen tandheelkundig implantaat is een permanente vervanging voor tandwortels. Een kunstworteltje dat de plaats inneemt van de tand- of kieswortel die verloren is gegaan. Een implantaat ziet eruit als een minuscuul schroefje en is gemaakt van weefselvriendelijk materiaal (titanium) dat volledig door het lichaam geaccepteerd wordt.

Hoe werkt het?

Implantaten worden -onder plaatselijke verdoving- in de onderkaak geplaatst. Een implantaat heeft enige tijd nodig om in te helen. Na 6 tot 12 weken zitten de implantaten stevig vast in het kaakbot en kan er een klikgebit op worden gezet.

Bij verlies van tanden en kiezen, slinkt het kaakbot waardoor een kunstgebit los kan gaan zitten. Hierdoor wordt kauwen en praten moeilijker en kan tandvlees geïrriteerd raken of pijn gaan doen.

Het gevolg is dat mensen niet meer voluit durven te lachen. Bovendien kunnen wangen gaan invallen bij een slinkende kaak, waardoor een gezicht er ouder uit zien. Met een klikgebit op implantaten wordt dit proces een halt toegeroepen. Een klikgebit wordt door onze tandtechnici op maat gemaakt zodat deze perfect in uw mond past. Het aanbrengen van implantaten vindt plaats bij ons in de praktijk door onze eigen tandarts/implantoloog: u hoeft dus niet naar een andere praktijk voor deze behandeling.

Wanneer kiest u voor een klikgebit?

– als uw prothese niet comfortabel aanvoelt
– als uw kunstgebit pijn doet
– als u moeite hebt met eten, spreken of lachen
– als u last hebt van een ingevallen mond en/of wangen
– als er voedsel onder uw kunstgebit komt

Stappenplan

Voor het aanmeten en plaatsen van een klikgebit zijn verschillende afspraken nodig. Het exact aantal behandelingen is afhankelijk van uw persoonlijke mondsituatie. Gemiddeld duurt het behandeltraject ongeveer drie maanden. Hieronder leest u uit welke fasen de behandeling bestaat:

• Kennismaking- en intakegesprek (gezondheidscontrole, mondonderzoek en röntgenfoto’s), aanvragen vergunning bij zorgverzekeraar
• Aanbrengen implantaten onder plaatselijke verdoving (20 tot 40 minuten)
• Verwijderen van eventuele hechtingen, inhelen van de implanten (rustfase van 6 – 12 weken)
• Vervolgafspraken voor maken van kaakafdrukken & beetregistratie, uitkiezen kleur & vorm nieuwe tanden, vervaardigen prothese
• Passen en plaatsen klikgebit
• Eindcontrole

Kosten

Momenteel wordt een klikgebit in de onderkaak vergoed door de basisverzekering. Een tandartsverzekering of aanvullende verzekering is niet nodig. Wij zorgen voor het indienen van een aanvraag bij uw ziektekostenverzekeraar. Wordt deze goedgekeurd, dan betaalt u alleen de verplichte eigen bijdrage van € 250. Bij een aanvullende verzekering betaalt u nog minder en soms zelfs helemaal niets (vraag naar uw verzekeringsvoorwaarden).

Controle

Controle van uw implantaten vindt plaats bij de implantoloog. Uw implantoloog zal u ook informeren over het onderhoud van uw implantaten. Omdat een klikgebit een grote uitgavenpost voor uw verzekering is, stellen ziektekostenverzekeraars het op prijs als u uw implantaten twee keer per jaar door de implantoloog laat controleren en schoonmaken.

Verzorging

Een goede mondhygiëne en mondzorg zijn bepalend voor de levensduur van uw prothese. Het is belangrijk om uw klikgebit na elke maaltijd goed schoon te maken met een speciale protheseborstel en zeep, tandpasta of een prothesereinigingsmiddel (bijvoorbeeld Ecosym). Gebruik nooit heet water of agressieve schoonmaakmiddelen. Tandsteen kunt u verwijderen met schoonmaakazijn. Bij veel aanslag kunnen we uw prothese polijsten.